Mama’s Koelkast ontvangt de Butterfly Award

Locatie: Amsterdam

Opgericht in: 2013

Categorie: arbeidsparticipatie, food

Amsterdamse sociale onderneming Mama’s Koelkast kreeg afgelopen donderdag eenonverwachts bezoek van Social Enterprise NL en Fred Foundation: een cheque ter waarde van € 12.345,67 en de heuze Butterfly Award.  

Jaarlijks kijken de twee stichtingen welke sociale ondernemingen een steuntje in de rug kunnen verdienen. Drie tot vier keer per jaar worden een aantal sociaal ondernemers verrast met een cheque en de award. “We spreken daarbij niet van winnaars. In principe kan iedere ondernemer die een maatschappelijk doel nastreeft in aanmerking komen voor de award.” vertelt Nick van den Tol van deze landelijke vereniging voor sociaal ondernemers.

Sociaal ondernemers die de Butterfly Award ontvangen, doen een pay it forward: ze geven € 2.345,67 van hun ontvangen cheque aan iemand die maatschappelijk ook een steentje bijdraagt. De ontvangers mogen zelf uitkiezen aan wie ze dit bedrag uitreiken.

 

Over Mama’s Koelkast

Het idee voor Mama’s Koelkast ontstond in 2012, zo schetst oprichtster Aaliyah. “Toen ik in mijn vriezer de laatste bakjes Marokkaanse erwtensoep en harira van mijn moeder vond. Mama was er toen niet meer. Ze was een paar maanden daarvoor overleden en de bakjes stonden er nog steeds. Ik kon ze niet opeten, maar ook niet voor altijd laten staan. Wat kon ik doen? De herinnering aan haar eten wilde ik niet kwijt.” 

“Het eten van mijn moeder was zo lekker omdat zij het had klaargemaakt.” Vervolgt ze. “Omdat het boordevol liefde en passie zat. En dat is nou juist zo moeilijk te vinden in de supermarkt, de bedrijfskantine of het afhaalrestaurant. Maar gelukkig zijn er duizenden vrouwen die koken zoals mijn moeder dat deed. Ik ben hen op gaan zoeken. Om samen te koken, verhalen te vertellen en Nederland kennis te laten maken met de lekkerste familierecepten van over de hele wereld!” 

In de afgelopen 9 jaar heeft Aaliyah steeds meer moeders ontmoet die hun authentieke gerechten graag met iedereen delen. Ook wisten steeds meer enthousiaste klanten Mama’s Koelkast te vinden. Om te voldoen aan de vraag en op steeds grotere schaal mama’s gerechten te kunnen serveren, begon Aaliyah met het opleiden van de kokende moeders. Al werkende bracht ze haar kennis en ervaring op de mama’s over, meteen in de praktijk. Ook gaf ze hen advies voor hun eigen onderneming in de food sector.

Maar tijdens de pandemie waren er geen opdrachten en stond deze organische opleiding stil. Terwijl er steeds meer mama’s zich bij Mama’s Koelkast wilden aanmelden om samen te werken en te leren. Zo ontstond het idee om een gestructureerd opleidingsprogramma samen te stellen. In de Mama’s Koelkast Academy komt alles aan bod, van voedselveiligheid tot marketing tot kookworkshops geven. Daarnaast biedt Mama’s Koelkast nu verschillende cursussen aan over deze onderwerpen.

Nog niet uitgelezen?

Reflower ontvangt de Butterfly Award

Locatie: AmsterdamOpgericht in: 2020Categorie:  Circulaire en duurzame productieReflower, de duurzame bloemenbieb, werd onlangs positief verrast...

PAO & TJOY ontvangt de Pay-it-Forward

Locatie: UtrechtOpgericht in: 2018Categorie: arbeidsparticipatie, foodOnlangs gaf Aaliyah Bochhah van Mama’s Koelkast de Pay-it-Forward van €...